Het onderwijs op de Olympiaschool is gedegen en van goede kwaliteit. Er is een open sfeer, waarin collega’s ook bij elkaar in de groep de kunst afkijken en samen leren om het onderwijs steeds te blijven ontwikkelen. Het team besteedt veel tijd aan het afstemmen van het onderwijs op de onderwijsbehoefte van onze kinderen.
Het lesaanbod
Vanaf de kleuterklassen bieden we onderwijs op 3 niveaus, dat standaard in elke groep wordt aangeboden. Dit betekent voor sommige kinderen, dat zij sneller ‘losgelaten’ worden, om de lesstof zelfstandig te gaan verwerken. Ook is er een groepje kinderen, dat, na de instructie, nog extra instructie krijgt van de leerkracht, terwijl de rest van de groep al bezig is met de verwerking.
In de groepen 3 t/m 8 bieden we groepjes kinderen een plusaanbod aan, een uitdagend aanbod voor kinderen die daar behoefte aan hebben.
Aanbod voor meer- en hoogbegaafde kinderen
De Olympiaschool heeft een schoolbreed passend aanbod voor deze kinderen. In een aantal leerjaren gebruiken we een signaleringsinstrument voor het herkennen van meer- en hoogbegaafde kinderen. Ook hebben we een Denklab, waar deze kinderen uitdagende opdrachten krijgen, waarmee ze de rest van de week ook in de klas aan het werk zijn.
Eigentijds leren
Een van onze ontwikkelteams op school is gericht op het eigentijdse leren (meer onderzoekend en ontwerpend leren, 21ste eeuwse vaardigheden) Dit betekent dat wij op de Olympiaschool stapsgewijs ons onderwijs hebben vernieuwd. Sinds het schooljaar 2017-2018 werken we thematisch voor de zgn. zaakvakken, aardrijkskunde, geschiedenis en natuur/techniek in de groepen 3 t/m 8. De kinderen onderzoeken een thema door middel van het opstellen van onderzoeksvragen, nadat de leerkrachten een introductie van het thema hebben gegeven. Thema’s zijn bv. ‘weer en klimaat’, ’techniek’, ‘de Romeinse tijd’. Alle kerndoelen komen aan bod. Elk thema wordt afgesloten met een presentatie door de leerlingen zelf.
Wij werken volgens de zeven stappen van het onderzoekend leren.
Nieuwkomersklas
Op de Olympiaschool hebben we twee Nieuwkomersklassen. Dit zijn klassen van maximaal 15 kinderen tussen de 6 en 12 jaar, die korter dan een jaar in Nederland zijn en de taal nog moeten leren. Het betreft bijvoorbeeld kinderen van ouders die naar Nederland zijn gekomen om een bedrijf te starten of te werken bij een (internationaal) bedrijf, dat in Nederland gevestigd is. Ook zijn het kinderen van ouders die uit hun land in oorlog zijn gevlucht en zich in Nederland vestigen. De kinderen krijgen een jaar lang intensief Nederlands en gaan daarna naar een reguliere klas bij ons of op een andere school.
Moderne lesmethoden
We werken op de Olympiaschool met moderne lesmethoden, die we zorgvuldig uitzoeken. Dit doen we met het hele team. We bekijken methoden van te voren kritisch, om te zien of de methode bij onze school past. We werken met een nieuwe rekenmethode ‘Wereld in Getallen 5’. Deze methode zetten we sinds vorig schooljaar in de bovenbouw voornamelijk digitaal in. Voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen maken we gebruik van de methode ‘Kwink’. Ook werken we in de groepen 3 t/m 8 met een nieuwe taal- en spellingmethode ‘STaal’.
Digiborden, iPads en chromebooks
We maken in alle groepen gebruik van digiborden voor het geven van instructie en het verrijken van het onderwijs. Ook hebben we de beschikking over een groot aantal chromebooks (laptops waarmee je in de cloud kan werken) voor de groepen 3 t/m 8, die we flexibel kunnen inzetten. Soms zit een hele groep tegelijkertijd achter de chromebooks, op andere tijden zijn ze verdeeld over de groepen en wordt er door kleine groepjes kinderen mee gewerkt.
In de groepen 1-2 wordt gebruik gemaakt van iPads. Er zijn 5 iPads per groep beschikbaar.
Vakleerkrachten
We zijn blij dat we twee geweldige gymleerkrachten hebben, die de gymlessen voor de groepen 1 t/m 8 verzorgen. Ook krijgen alle kinderen van de groepen 3 t/m 8 elke week les in beeldende vorming van tweee enthousiaste en zeer kundige vakleerkrachten. Er wordt gewerkt met een doorgaande leerlijn. Hoe? Dat kunt u hier lezen.
Een vakleerkracht muziek geeft in alle klassen muziekles; zang, ritme, gitaarles.
Elke groep vanaf groep 2 krijgt ook een deel van het schooljaar Aikido-les, door een gecertificeerde Aikido-meester.
Engels
Het (spelenderwijs) leren van de Engelse taal gebeurt in groep 1 en 2. In de groepen 3 en 4 krijgen de kinderen geen Engels, omdat het curriculum daar al vol genoeg is. Daarna gaan we door met het aanbieden van Engels vanaf groep 5 t/m 8.