Schooltijden
Maandag: 08.30-12.00 en 13.00-15.00
Dinsdag: 08.30-12.00 en 13.00-15.00
Woensdag: 08.30-12.00
Donderdag: 08.30-12.00 en 13.00-15.00
Vrijdag: 08.30-12.00 en 13.00-15.00
Woensdag is dus een halve dag! De school gaat open om 08.15 uur. De lessen starten om 08.30 uur.
Ouders van groep 4 tot 8 kunnen op het schoolplein afscheid nemen. Op vrijdag kunnen ouders even mee de klas in om werk te bekijken of kort de leerkracht te spreken.
Om grote verkeersopstoppingen te voorkomen rond de school, moedigen we ouders aan om hun kind lopend of met de fiets naar school te brengen. Auto’s kunnen voor de school geparkeerd worden. Kinderen kunnen hun fiets in de daarvoor bestemde rekken plaatsen. Het is niet toegestaan om te fietsen op het schoolplein.Als u uw kind ‘s ochtends naar school brengt, is er alleen tijd voor een korte vraag of opmerking aan de leerkracht. Als u meer tijd nodig heeft om iets te bespreken, maak dan gerust een afspraak met de leerkracht.
Aan het eind van de dag kunnen de kinderen op het schoolplein opgehaald worden. Wilt u zo vriendelijk zijn, pas tegen 15.00 uur op het schoolplein te komen? De leerkracht begeleidt altijd de kinderen naar buiten.
Kinderen zijn vanaf hun vijfde jaar leerplichtig. Wij verwachten de kinderen vanaf hun vierde jaar op school. Als u extra verlof wilt voor uw 4-jarig kind, is het fijn als u dan de leerkracht van te voren op de hoogte brengt.
Ziekmelden
Wilt u zo vriendelijk zijn uw kind telefonisch ziek te melden ( 020-4712265) vóór half 9 ’s ochtends. Het antwoordapparaat is altijd beschikbaar. Noem duidelijk de naam en klas van uw kind. Probeer dokters- en tandartsafspraken altijd zoveel mogelijk na schooltijd te plannen.
Gym
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag zijn er gymlessen voor de kinderen van groep 3 t/m 8. Deze lessen zijn in de school, in onze gymzaal. Alle kinderen gymmen in gymkleding en dragen gymschoenen ( zonder zwarte zolen). Let erop dat uw kind makkelijk zittende kleding draagt op de dag dat hij gym heeft, zodat hij zich makkelijk kan omkleden. We adviseren kinderen na de gymles om te douchen. Er zijn douches in de kleedkamers. Geef uw kind, als het gaat douchen, een handdoek mee naar school. De gymlessen worden gegeven voor Ewout Wattel. De kinderen van groep 1 en 2 krijgen minstens 2 keer in de week gym van hun eigen leerkracht in de speelzaal. Daarnaast krijgen zij op donderdag gym van een vakleerkracht bewegingsonderwijs, Paula Wattel. Hiervoor is geen speciale kleding nodig.
Overblijven
De lunchpauze is van 12.00 tot 13.00 uur. Het staat ouders vrij om hun kind op te halen voor de lunch. De meeste kinderen blijven over op school. Als kinderen op school blijven voor de lunch, dan brengen zij van thuis hun lunch mee (boterhammen, fruit, melk of iets anders te drinken). Om onnodig veel afval te voorkomen, vragen wij u om een broodtrommel en een beker te gebruiken voor de lunch van uw kind(eren). Wilt u zo vriendelijk zijn het in een rugzak mee te geven. Zorg ervoor (zeker bij de jongere kinderen) dat de trommel en de beker gemerkt is met de naam van het kind. Voor lunch is snoep, chocola, koekjes, cake of priklimonade niet toegestaan. Wij werken tijdens de lunch met vrijwilligers en ouders als overblijfkrachten. Voor vragen over de overblijf, kunt u contact opnemen met Dylan van den Boogaard via tso@olympiaschool.nl.
De kosten voor de overblijf zijn € 2,45 per dag. U ontvangt hiervoor een rekening via Schoolkassa. Er is ook een mogelijkheid om contant te betalen bij de administratie. Tijdens de lunch wordt altijd voor of na het eten buiten gespeeld, als het weer het toelaat.
Tussen 10.00 en 11.00 uur is er een korte pauze. Geef uw kind hiervoor wat fruit en melk mee als kleine snack. Voor de kleine pauze geldt ook: geen snoep, chocola, koek of priklimonade.
Rapporten
Twee keer per jaar (februari en juni) is er een rapport met daarin de resultaten van uw kind. Rond de herfstvakantie wordt er een herfstverslag besproken. Daarin wordt het contact van het kind met leerkracht en andere kinderen, werkhouding en motivatie beschreven. Vanaf groep 3 worden de rapporten met het kind besproken, in aanwezigheid van de ouder(s).
In groep 7 wordt aan het eind van het schooljaar een richting voor het voortgezet onderwijs gegeven. Halverwege groep 8 wordt het voorlopige schooladvies gegeven voor het VO. Dit voorlopige advies wordt eventueel bijgesteld nadat de doorstroomtoets gemaakt is en de uitslag bekend.
Oudergesprekken
Behalve de hierboven genoemde vaste momenten, is er natuurlijk altijd een mogelijkheid om met de leerkracht van uw kind een afspraak te maken voor een gesprek. Wij zullen ook een afspraak met u maken, als we dat nodig vinden.
Veilig klimaat
Ieder kind moet zich op school op zijn plek voelen. Daarom vinden we een veilig, aandachtig en vrolijk klimaat belangrijk. We zorgen hier met zijn allen voor. Dit betekent dat iedereen (dus niet alleen de leerkrachten van de klas) betrokken is bij alle kinderen en nooit wegkijkt.
Alle leerkrachten en het ambulante personeel kijken om naar alle kinderen. We vinden het belangrijk dat de kinderen zich in de school thuis voelen en zich vrij door de school kunnen bewegen en waar nodig hulp vragen.
In ons onderwijsprogramma besteden wij op de volgende wijze aandacht aan een veilig klimaat:
In alle groepen worden lessen uit de methode ‘Kwink’ gegeven, voor de ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden.
Natuurlijk kan het zijn dat er in een groep een ander thema urgent is op een bepaald moment, dan wordt daar op ingespeeld. Via de prikborden in de gang worden ouders op de hoogte gehouden van de thema’s.
We vinden het belangrijk dat kinderen kunnen en durven vertellen wat ze vinden. Tijdens de rapportgesprekken zijn kinderen vanaf groep 3 bij de gesprekken aanwezig. Zij zijn de gesprekspartner van de leerkracht en de ouders zijn toehoorder.
Jaarlijks wordt er stichtingsbreed een vragenlijst afgenomen over sociale veiligheid op school bij de kinderen van groep 6,7,8 . De uitslag hiervan wordt gedeeld met kinderen en ouders. De uitslag wordt geanalyseerd en er komen zo nodig acties uit voort. We streven naar een schoolscore van ruim voldoende.
We hebben op school een hekel aan pesten. Wanneer er sprake is van pesten reageren we daar adequaat op, door met de kinderen in gesprek te gaan, zowel met de pester als de gepeste. Ouders worden hier zo nodig bij betrokken. Als ouders thuis van hun kind over pesten horen, verwachten we dat ouders hun kind stimuleren dit met de leerkracht te bespreken of zelf in gesprek te gaan met de leerkracht.
Klachten
Als u zich ergens zorgen over maakt of iets niet begrijpt, is de eerste stap om een afspraak hierover met de leerkracht te maken. Als u het niet met de leerkracht hebt kunnen oplossen, kunt u een afspraak maken met de directeur, Marjan de Smit. Als uiterste stap, als u nog steeds het gevoel hebt dat de ongewenste situatie niet is veranderd, kunt u een officiële klacht indienen via ons bestuur. De officiële klachtenprocedure vindt u in ons Schoolondersteuningsprofiel, elders op de website.
Mobiele telefoons
Veel kinderen in de bovenbouw hebben een eigen telefoon. Op school zijn de mobiele telefoons in de tas of in de kast bij de leerkracht. Wij zijn niet aansprakelijk bij verlies of diefstal van de mobiele telefoons. Mobiele telefoons worden slechts bij grote uitzondering in de bovenbouw gebruikt in de les. We vragen van ouders om in de school geen gebruik te maken van hun mobiele telefoon. De kinderen krijgen lessen over het gebruik van (social) media. Dit gaat over het gebruik hiervan in algemene zin. Het is aan de ouders om het gebruik van en omgang met de mobiele telefoon te bespreken met hun kind(eren).
Digiborden, iPads en chromebooks
Op school gebruiken de leerkrachten digiborden. Het krijtbord is helemaal verdwenen uit de school. De kinderen maken gebruik van chromebooks om te oefenen met de verschillende basisvakken. Ook wordt voor het onderzoekend leren gebruik gemaakt van de chromebooks. Op dit moment heeft iedere leerling vanaf groep 3 de beschikking over een chromebook. In de kleuterklassen kan gebruikt gemaakt worden van iPads. Per klas zijn er 5 iPads beschikbaar. Hier wordt weloverwogen gebruik van gemaakt.